151231

2015 börjar lida mot sitt slut, för mig har det varit ett innehållsrikt år! Det här blev året som jag testade att börja plugga igen, och upptäckte att det faktiskt var roligt. Jag gjorde det mest för att jag ville lära mig nya saker, och kanske utöka min frilansverksamhet. I våras läste jag projektledning på Stockholms universitet med inriktning på kulturverksamhet. Det var ganska slitigt att studera och jobba heltid, men desto roligare med nya vänner, gästföreläsare och studiebesök på museer, framför allt de i Paris! Det ingick praktik i kursen och jag gjorde min på Mångkulturellt Centrum i Fittja där jag fick projektleda ett grafittievent och också ingå i utställningsarbetet med den kommande utställningen.

Under hösten har jag läst Ways of seeing, en kurs i normkritisk bildanalys och metod på Konstfack som också har varit väldigt inspirerande och gett mig nya perspektiv. Under kursens gång skulle man omarbeta ett avslutat projekt och jag valde att analysera och jobba med min porträttserie Eclectic Reds. I december visades den omarbetade versionen av Eclectic Reds på Stadshusgalleriet i Laholm, för första gången utanför Stockholm! Jag fick ganska mycket publicitet och har fått veta att utställningen varit välbesökt, men alla har inte reagerat positivt. Kulturchefen berättade på vernissagen att han tagit emot telefonsamtal med klagomål över kommunens val av utställning. Kanske var inte alla roade av ett burleskt tema? Laholms kommun har trots det bestämt sig för att köpa in sex stycken tavlor. Jag är jätteglad, det är första gången jag säljer verk från en utställning.

Jag har aldrig haft utställningar så tätt inpå varandra tidigare som nu. Förutom att Eclectic Reds visades i Laholm så är det vernissage för utställningen på Mångkulturellt Centrum den första februari. Till största delen består utställningen intervjuer med människor från Turkiet och jag har fotograferat samtliga porträtt. Och i mars ska jag visa en helt ny utställning i Norrköping vilket jag ser fram emot, det är ett analogt porträttprojekt jag har jobbat med i några år nu.

Årets roligaste uppdrag har utan tvekan varit fotoresan i USA. För andra året i rad åkte jag på roadtrip kombinerad med fotokurs, ett uppdrag av Emmas Svenssons företag Fotoresor. Vi besökte Los Angeles, San Francisco, Las Vegas, Gran Canyon, Big Sur, Yosemite och jag passade på att spendera några dagar i New York också. Tack vare förra årets erfarenheter och fina kollegor och deltagare blev det här årets resa blev ännu bättre. Jag fick även in en hel del roliga uppdrag med mat- och restaurangfotograferingar och porträtteringar. Det sorgligaste under året var att Liam, en pojke vars kamp mot sjukdomen Tay Sachs och som jag följt i flera år, avled i maj. Jag trodde att jag skulle kunna fotografera begravningen i egenskap som fotograf på uppdrag och inte reagera så känslomässigt, men jag misslyckades med det. Senare under hösten när jag föreläste om projektet på Folkuniversitet var det också svårt att prata om det utan att bli känslosam.Nu hoppas jag att det kan bli en reportagebok, dock hoppade skribenten av strax innan Liam gick bort så jag är inte helt klar med hur jag ska gå till väga.

2016 kommer att börja på liknande sätt som 2015 slutade, med studier och en hel del arbete med kommande utställningar. Jag ska läsa Kultur och Entreprenörskap på Södertörn. Annars kommer jag fortsätta att arbeta som fotolärare på Fotografiska och Canon och ta fotouppdrag. Jag har fortfarande ett drömprojekt som ligger i bakhuvudet, det är en kokbok med polska recept. Högt på listan ligger även att fixa till den här hemsidan så att den blir bra.

Men först lite semester, de sista dagarna på året spenderas i Spanien med massa god mat och dryck och lite sol. Det fanns inga prisvärda sista minuten-biljetter till varmare länder så det blev en roadtrip i Andalusien. Och det är jag väldigt glad för att det blev!

 

Gott nytt år!

_56B1986