160828

Nu börjar hösten, och med det, allvaret…

Jag har haft en helt fantastisk sommar, en av de bästa. Jag har haft lyckan att resa mycket, jag har besökt fyra länder och fyra delar av Sverige. Jag besökte Kanada och Kuba för första gången, åkte på matfrosseriresa till San Sebastián och besökte det berömda Guggenheimmuseet i Bilbao. Och så avslutade jag med en kort trip till Polen och den lilla pärlan Kraków som jag inte kan få nog av. Jag semestrade i Sverige under den där varmaste veckan och gjorde upptäckten att jag kanske har underskattat Sverige som resmål. Nästa år kanske jag t.o.m. planerar in en semester i Sverige istället för att göra allt för att fly landet. Att resa har varit alltid varit mitt största prio, när jag var yngre funderade jag på att utbilda mig till antropolog och resa i mitt yrke. Och på tal om yrke och studier, även om jag har jobbat en del med fotouppdrag och fotokurser under sommaren så börjar Det Stora Allvaret idag, idag tar semestern slut och symboliskt nog regnar det. Under hösten kommer jag att fortsätta att undervisa i fotografi på Fotografiska och Canons fotoskola och jag kommer att fortsätta frilansa med reportage- och porträttuppdrag, precis som vanligt. Men jag ska även plugga sociologi! Idag är min första dag på Sociologikurs A på Södertörn. Även om jag har pluggat i 1,5 år nu så tror jag att det här kommer att bli lite annorlunda. Projektledning, kultur och entreprenörsskap och normkritik är ämnen som ligger nära mitt yrke som fotograf, sociologin kommer ställa helt andra krav på mig. Men som reportagefotograf med starkt intresse för människors berättande känns sociologin helt rätt just nu och jag längtar efter att vidga min syn och perspektiv i frågor som rör människan i samhället.

Kanske kan jag knyta ihop fotografi eller kultur, projektledning och sociologi i framtiden på något sätt?

_56B2437 kopieraTrinidad, Kuba


160601

Idag är det första dagen på sommaren! Och igår var det sista dagen på Söderörns högskola där jag har läst kultur & entreprenörskap under vårterminen. Det har varit så kul! Avslutningen firades med mellis och chips på Mosebacke i solen. I kursen har vi arbetat med omvärldsanalys, varumärkesuppbyggnad, kommunikation, projektarbete mm, med inrikting på kulturproduktion och nu är jag på jakt efter ett assistentjobb eller praktikplats för att skaffa mig lite praktisk erfarenhet. Jag älskar när kultur och samhällsfrågor korsbefruktas och söker särskilt efter jobb hos aktörer som jobbar på det sättet.

Snart ska jag åka på semester, resfebern har infunnit sig, mycket som ska lämnas in och avslutas. Men sista tentan är inlämnad och imorgon håller jag i vårens sista kurs på Fotografiska. Den här våren har präglats av mycket roliga grejer; kompetensutvecklande högskolestudier, mycket fotokurser, frilansuppdrag (roligast var helt klart reportaget på Gotland om svensk teodling) och utställning, men också en hel del tråkiga grejer som har stulit mycket energi så det ska bli skönt att åka ifrån en stund och tänka på annat, nya pocketböcker är inhandlade och den här gången får inte datorn följa med.

Jag ser fram emot sommaren och resan jag har framför mig. Och i augusti hägrar polskt bröllop. I Polen! Lovely!

 

IMG_1877


160320

Vernissage i Norrköping!

Idag öppnar min utställning People I´ve met på Konstforum i Norrköping, en helt ny porträttserie på människor som på olika sätt korsat min väg och fångat min nyfikenhet, i och utanför Sverige.

Själv har jag drabbats av sjukdom och kan inte medverka men jag var där både onsdag och torsdag och hängde tavlor och fixade och det blev riktigt fint. Nu ser jag fram emot att hitta en utställare i Stockholm så att jag kan få revansch på vernissagen!

_56B9754 kopiera_56B9705 _56B9707 kopiera  _56B9715 kopiera _56B9716 kopiera _56B9719 kopiera _56B9725 kopiera _56B9728 kopiera


160225

Jag ställer ut på Mångkulturellt centrum i Fittja!

I samband med min projektledarutbildning i våras gjorde jag praktik på Mångkulturellt centrum. En av mina arbetsuppgifter var att fotografera till kommande utställning ”Flytta Resa Fly”. Jag har fotograferat porträtt på människor som av olika anledningar och på olika sätt har lämnat Turkiet. Det har varit ett roligt projekt eftersom jag har fått träffa så många intressanta personer som jag kanske aldrig hade stött på annars. Flytta Resa Fly är en del av den nyöppnade utställningen Internationell Psykos, den kommer att hänga till oktober.

Mer om MKC

_56B8664 (kopia)

_56B8652 (kopia)

_56B8660 (kopia)

 


160121

Nu har det nya året dragit i gång på allvar. Semestern i Andalusien blev väldigt lyckad med fina mat- och kulturupplevelser, dock hade vi ingen tur med vädret och det regnade och blåste en hel del. Nyårsafton kändes inte heller särskilt lyckad eftersom vi inte förstod att precis allt i Sevilla skulle vara stängt, det kändes nästan lite öde att gå längst de tomma gatorna. Till slut hittade vi ett torg med en folksamling, lite tjo och tjim och druvätande (i Spanien äter man tolv vindruvor vid tolvslaget).

I måndags gjorde jag ett reklamuppdrag för det nystartade företaget Swebake som ska lansera gluten- och laktosfria tårtbottnar, fotograferingen var på Kåkås bageri. Jag har ett stort intresse i matlagning och bakning själv så jag tyckte att det var väldigt roligt att fotografera tårtorna. Och så här blev det!

Den här veckan började kursen Kultur & Entreprenörsskap på Södertörns Högskola som jag ska läsa, det känns väldigt bra, jag tror att jag kommer att få ut mycket av det den här kursen. Så fort jag har retuscherat alla tårbilder (mycket smulor i bilderna som ska bort…) så ska jag sätta tänderna i arbetet med min kommande utställning på Konstforum i Norrköping, det är bara två månader kvar så det är ont om tid. Dessutom börjar jag jobba med kurser igen nästa vecka så då blir det ännu mindre tid att arbeta med egna projekt.Som det ser ut just nu så ska jag jobba hysteriskt mycket som kursledare den här våren, mest på Fotografiska, men har även fått flera extrainsatta kurser på Canons fotoskola.

Du kan boka din kurs på Canon här

Länk till fotokurser på Fotografiska hittar du här

Jag känner mig väldigt trött, vilket jag alltid gör vintertid, så det har faktiskt varit trögt att komma igång efter nyår, men så fort det blir ljusare och aningens varmare så känns allt mycket bättre. Så är det nog för många fler än mig…

 

 

Bilder på mig: Susanna Moore på Swebake

151231

2015 börjar lida mot sitt slut, för mig har det varit ett innehållsrikt år! Det här blev året som jag testade att börja plugga igen, och upptäckte att det faktiskt var roligt. Jag gjorde det mest för att jag ville lära mig nya saker, och kanske utöka min frilansverksamhet. I våras läste jag projektledning på Stockholms universitet med inriktning på kulturverksamhet. Det var ganska slitigt att studera och jobba heltid, men desto roligare med nya vänner, gästföreläsare och studiebesök på museer, framför allt de i Paris! Det ingick praktik i kursen och jag gjorde min på Mångkulturellt Centrum i Fittja där jag fick projektleda ett grafittievent och också ingå i utställningsarbetet med den kommande utställningen.

Under hösten har jag läst Ways of seeing, en kurs i normkritisk bildanalys och metod på Konstfack som också har varit väldigt inspirerande och gett mig nya perspektiv. Under kursens gång skulle man omarbeta ett avslutat projekt och jag valde att analysera och jobba med min porträttserie Eclectic Reds. I december visades den omarbetade versionen av Eclectic Reds på Stadshusgalleriet i Laholm, för första gången utanför Stockholm! Jag fick ganska mycket publicitet och har fått veta att utställningen varit välbesökt, men alla har inte reagerat positivt. Kulturchefen berättade på vernissagen att han tagit emot telefonsamtal med klagomål över kommunens val av utställning. Kanske var inte alla roade av ett burleskt tema? Laholms kommun har trots det bestämt sig för att köpa in sex stycken tavlor. Jag är jätteglad, det är första gången jag säljer verk från en utställning.

Jag har aldrig haft utställningar så tätt inpå varandra tidigare som nu. Förutom att Eclectic Reds visades i Laholm så är det vernissage för utställningen på Mångkulturellt Centrum den första februari. Till största delen består utställningen intervjuer med människor från Turkiet och jag har fotograferat samtliga porträtt. Och i mars ska jag visa en helt ny utställning i Norrköping vilket jag ser fram emot, det är ett analogt porträttprojekt jag har jobbat med i några år nu.

Årets roligaste uppdrag har utan tvekan varit fotoresan i USA. För andra året i rad åkte jag på roadtrip kombinerad med fotokurs, ett uppdrag av Emmas Svenssons företag Fotoresor. Vi besökte Los Angeles, San Francisco, Las Vegas, Gran Canyon, Big Sur, Yosemite och jag passade på att spendera några dagar i New York också. Tack vare förra årets erfarenheter och fina kollegor och deltagare blev det här årets resa blev ännu bättre. Jag fick även in en hel del roliga uppdrag med mat- och restaurangfotograferingar och porträtteringar. Det sorgligaste under året var att Liam, en pojke vars kamp mot sjukdomen Tay Sachs och som jag följt i flera år, avled i maj. Jag trodde att jag skulle kunna fotografera begravningen i egenskap som fotograf på uppdrag och inte reagera så känslomässigt, men jag misslyckades med det. Senare under hösten när jag föreläste om projektet på Folkuniversitet var det också svårt att prata om det utan att bli känslosam.Nu hoppas jag att det kan bli en reportagebok, dock hoppade skribenten av strax innan Liam gick bort så jag är inte helt klar med hur jag ska gå till väga.

2016 kommer att börja på liknande sätt som 2015 slutade, med studier och en hel del arbete med kommande utställningar. Jag ska läsa Kultur och Entreprenörskap på Södertörn. Annars kommer jag fortsätta att arbeta som fotolärare på Fotografiska och Canon och ta fotouppdrag. Jag har fortfarande ett drömprojekt som ligger i bakhuvudet, det är en kokbok med polska recept. Högt på listan ligger även att fixa till den här hemsidan så att den blir bra.

Men först lite semester, de sista dagarna på året spenderas i Spanien med massa god mat och dryck och lite sol. Det fanns inga prisvärda sista minuten-biljetter till varmare länder så det blev en roadtrip i Andalusien. Och det är jag väldigt glad för att det blev!

 

Gott nytt år!

_56B1986


151103

Eclectic Reds goes Halland!

Förra veckan skeppade jag ner min utställning Eclectic Reds till Laholm, det är kul att den äntligen får visas utanför Stockholm! Utställningen öppnar 12 dec och pågår nästan en månad.

Och på tal om Halland så gjorde jag ett jobb för Halladsposten häromsistens, ett porträtt på författaren Maja Hagerman som har skrivit ”Käraste Herman”, en bok om rasbiologen Herman Lundborg.

Det är mycket som händer just nu och det är roligt! Jag läser en kurs på Konstfack i normkritisk bildanalys och metod, jag jobbar med den kommande utställningen på MKC i Fittja (som öppnar 1 feb),  förbereder utställningen i Laholm, undervisar på Fotografiska och Canon Fotoskola, fotograferar på uppdrag och försöker hinna tid till att vara i studion och arbeta med andra roliga projekt, t.ex. vill jag gärna göra en reportagebok om pojken Liam jag följde under nästan fyra år och som avled i somras.

I privatlivet händer det också mycket kul just nu, det vimlar av kommande kulturevenemang jag ser fram emot att se/höra/delta i. Vanligtvis känner jag lite ångest inför vintern men den här gången tror jag att jag kommer hålla mig så sysselsatt så tiden kommer nog gå snabbt.

 

 

 

lågupplöst

image1


150926

Nu är det bara två dagar kvar till min föreläsning och jag börjar bli nervös! Varmt välkommen att lyssna på mig på tisdag kväll på Folkuniversitetet, jag kommer att prata om lite olika projekt jag har jobbat med men främst om det senaste om Liam.

Skärmavbild 2015-09-27 kl. 12.26.10


150901

Efter flera veckors ofrivillig (och datorlös, konstig känsla!) ledighet började jag jobba igår igen för då kom min nya dator, exakt samma dag som sommaren tog slut och regnet började falla.

Det har varit en skön sommar, jag började med en jobbresa i USA strax efter midsommar. Jag och Johanna Syrén från Lokomotiv i Bollnäs ledde en fotoresa längst västkusten (under regi av fotoresor.se). Jag gjorde samma resa förra sommaren men den här gången blev resan ännu bättre eftersom jag och Johanna redan hade gjort den en gång och hade med oss en hel del erfarenhet som kom till nytta. När jag kom tillbaka åkte jag en kortis till Berlin och även till Polen för att hälsa på både släkt och min älsklingsstad Kraków. Sista veckorna av augusti kunde jag (eftersom jag inte kunde jobba ändå utan dator) njuta av lite sol hemma i Sverige och av fotofestivalen i Karlskrona. Under sommaren har jag också haft en hel del fotokurser på Fotografiska mellan resorna, både workshops med tonåringar och kurser med vuxna.

Nu börjar jobbhösten, jag ser fram emot den! Jag fortsätter med fotokurser på Fotografiska och Canon samtidigt som jag fortsätter ta fotouppdrag. Eftersom jag läste till projektledare under våren också så letar jag efter den typen av uppdrag, helst inom kultursektorn.

Den här hösten ska jag läsa en kurs i normkritik och metod på Konstfack,det ska bli kul, jag ser fram emot ny inspiration!

En av höstens absoluta höjdpunkter är att jag har blivit inbjuden som gästföreläsare till Folkuniversitet, den 29/9 kl 18. Jag kommer att berätta om mitt arbete som fotograf och om några av mina projekt. Varmt välkommen!

 http://www.folkuniversitetet.se/Kurser–Utbildningar/Konst-Foto-Film/Stockholm/tre-fotografer-berattar—kamilla-kraczkowski/?sr=true

_56B9621

Bilden kommer från ett av mina projekt där jag har följt mamma Madeleine och hennes dödssjuke son Liam.

Det och andra projekt kommer jag att berätta om på Folkuniversitet den 29/9


150625

_MG_0788

New York, New York!

Äntligen här, jag har längtat! Jag är så förväntansfull och peppad inför den roadtrip som börjar på måndag i Los Angeles, att få träffa kursdeltagaren och börja köra! Jag gjorde den här resan förra året och jag ser fram emot att se de ställena jag tyckte bäst om, tex San Francisco och Big Sur. Jag har åkt lite tidigare för att spendera några dagar i New York och ha några dagars semester innan jag ska börja jobba. Det har varit en lång vår med väldigt mycket plugg och väldigt mycket jobb, så det känns skönt att ha lämnat Sverige för ett tag och tanka ny energi.

Så nu är jag fotograf OCH projektledare! Det ska bli kul att se hur långt det kan ta mig, jag letar nya uppdrag/jobb till hösten och det skulle vara spännande att få prova på projektledaryrket.

Men för nu är det full fokus på kursdeltagarna och vår roadtrip!


150521

MKC

Mångkulturellt Centrum i Fittja

Om två veckor är min utbildning på Stockholms Universitet slut! Då är jag fotograf OCH projektledare! Och imorgon är min sista dag på praktiken, Mångkulturellt Centrum. Jag har ägnat min praktik åt att arbeta med en graffitifest i juni för att fira att miljonprogrammet fyller 50 år och en utställning som öppnar i oktober på MKC.

Utställningen uppmärksammar den turkiska migrationen och diasporan. Till den har jag fotograferat porträtt på olika personer som kommer från Turkiet vilket har varit väldigt roligt! Så inspirerande att träffa och fotografera dem, vissa möten har varit helt fantastiska. Bland det roligaste med att arbeta som fotograf är just att få träffa alla fantastiska människor!

Just nu söker jag jobb till hösten, frilansuppdrag eller anställning spelar mindre roll, det ska bli oerhört spännande att se hur långt min utbildning kan ta mig. Jag är så sugen på nya uppdrag! I framtiden hoppas jag på att få jobba med spännande kulturproduktioner som berör och uppmärksammar för mig viktiga frågor, förhoppningsvis kan jag fortsätta att jobba med bild på olika sätt. Annars får jag göra det när det finns tid, fotografera kommer jag ändå aldrig sluta göra.

När man är student har man sommarlov och det får jag snart! Men först väntar en efterlängtad jobbresa till USA, sen äntligen lite ledigt!


150301

Det är mycket roligt på gång nu! Skolan har kommit igång ordentligt och det är snart dags för första tentan på min utbildning som projektledare samtidigt som jag måste börja söka praktikplats och förbereda redovisningen av grupparbetet i skolan.

På jobbfronten är det också full fart, bokprojektet rullar på och just nu letar jag och skribenten Pernilla efter bokförlag som kan tänka sig vara intresserade av att publicera våran besättelse om Liam som lider av Tay Sachs. På Fotografiska är så gott som alla mina kurserna fullbokade och snart ska jag har premiär för en ny kurs i kamerateknik, det känns roligt och lite pirrigt.

 

Att resa är något jag prioriterar högt och önskar att jag fick göra mer i jobbet men nu i veckan har det i varje fall spikats att jag ska med på årets fotoresa i USA. Förra årets resa var väldigt lyckad så jag är väldigt glad över att jag får göra om det igen. Roadtripen utgår från Los Angeles men vi som ska leda resan ska börja med några dagar i New York och jag verkligen längtar tills vi ska åka!

Förra veckan kom mitt och Anna Hegestrands reportage från Turin i Expressen Söndag! Det blev ganska fint, de var tvungna att fylla ut med lite sommarbilder eftersom vi var där under en ganska grå årstid, men det blev fint tycker jag!

_56B0057


141221

2014 lider mot sitt slut och jag känner mig nöjd! 2014 började lite trist och händelselöst men blev bara bättre och bättre. I juni besökte jag Japan, i augusti gjorde jag en lång fotoresa i USA tillsammans med fotograf Emma Svensson. Tillsammans med våra deltagare besökte vi  Los Angeles, San Francisco, Las Vegas, Grand Canyon, Yosemite, Mammoth Lake mfl. En fantastisk resa som jag hoppas på ha turen att få följa med på nästa år också. För dig som är intresserad av att anmäla dig som deltagare till 2015, här finns länken och mer info:http://foto-resor.se

_56B5880

Horseshoe Bend, Kalifornien

Under hösten flyttade jag in på ett nytt kontor och fick mitt första uppdrag för Röda Korset, en uppdragsgivare jag drömt om länge, föreläste på Fotomässan, hade höstlovskurs med tonåringar och en massa annat skoj!

I dagarna fick jag veta att jag har blivit antagen till en projektledarutbildning så nu kommer jag att bli student till våren samtidigt som jag kommer att fortsätta jobba som frilansfotograf, kursledare på Fotografiska och Canon. Dessutom jobbar jag på ett hemligt bokprojekt…

Det kommer bli en rolig och utvecklande vår, så tills dess tar jag semester och åker utomlands ett par veckor.

God jul och gott nytt år!


Testar galleri

It is the responsibility of the participant to arrange travel to the site / location for the proposed activity and or service, unless otherwise stated. The participant is also responsible for their own personal medical requirements and personal boots, equipment and clothing, unless otherwise stated. Such non safety equipment is only provided when the participant has expressed a requirement and provided Grand Climb with written details of their needs.